Una civilització perduda: els númides

“Quants de nosaltres sabríem situar correctament el regne dels númides en un mapa? I és que ben poques coses es coneixen d’aquest poble, més enllà de la seva participació en les guerres púniques, sovint aliats de Roma. De fet, quasi totes les referències que en tenim ens arriben a través de les fonts escrites (en llatí o grec), malgrat que el regne númida, que ocupava un extens territori a cavall del que avui és Algèria i Tunísia, va ser una potència regional considerable.”
Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB.
Vaig trobar aquest article entre moltes de les notícies del departament i certament, va captivar-me. Tot el que sigui desterrar els secrets o pobles desconeguts desperta la meva curiositat i com no, aquesta notícia sobre aquesta civilització que va ajudar a Roma és una de les parts que m’incita a remoure el passat. Així doncs, a més de deixar l’enllaç complet on s’explica les excavacions que es fan per descobrir una mica més de història, jo faré una ressenya d’aquest poble.
Els númides eren seminòmades, una de les tribus que vivien en Numídia, Argèlia i part de Tunísia. Són coneguts pel nom que li van posar els romans, numidae. Eren uns dels primers natius que feien comerç amb Cartago i que van mantenir una bona relació. Va proporcionar-li ajuda militar durant la segona Guerra Púnica, i van exercir un paper molt important i decisiu en les batalles, tant al principi donant suport a Anníbal com més tard quan va ser fidel a la República Romana.
En la següent imatge situo els regnes númides i la seva localització:

Se sap que durant la segona Guerra Púnica (218-201 a.C), Sifax era el cap tribal de Numídia. Al llarg de tot el combat, els númides van estar a favor de Cartago però més endavant, la tribu númida de Masinisa, amb la qual Anníbal comptava, s’havia unit a l’exèrcit d’Escipió. Així, Anníbal va perdre 6.000 soldats d’infanteria i 4.000 genets. Al començament de la batalla es va produir una escaramussa entre la cavalleria de tots dos bàndols númides. Mentre això passava, Anníbal i Escipió van entrar al combat. Degut a l’estratègia que va utilitzar el cartaginès, l’exèrcit númida que estava a favor dels romans va quedar a la rereguarda de la formació i va comportar que l’exèrcit fos feble i inquiet. No obstant, a pesar de la debilitat dels romans i de l’últim atac que faria Anníbal, tota la batalla va sofrir un canvi inesperat. L’exèrcit dels númides va aprofitar la seva situació, en un principi feble, i ho va convertir en el seu avantatge. Va atacar als cartaginesos per darrere i aquest últim moviment va ser el factor definitiu de la victòria.
Durant la tercera Guerra Púnica, en el 149 a.C., el cap tribal Masinisa va morir. El territori va quedar dividit entre els fills d’Escipió l’Africà amb la intenció d’evitar que s’unifiquessin els territoris númides.
Avui dia, tot i que és un misteri la història d’aquest poble, podem afirmar que la seva relació i intervenció en la guerra va ser decisiva, van jugar un paper important en les estratègies i van conviure segons els seus interessos.
Esta entrada fue publicada en Actualidad, Arqueologia, Historia Antigua y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Una civilització perduda: els númides

 1. Gerard Almirall dijo:

  Molt bon anàlisi d’aquesta civilització, de la qual no es sap molt pero que van suposar el gram de més que va fer decantar l’equilibri de poders entre Roma i Cartago. Com bé has dit, els númides van ser un factor clau en l’estratègia d’Anníbal (la del moviment de tenalla) que li va donar la superioritat en el camp de batalla fins que es va trobar amb un jove Escipió que li va copiar i la va aplicar al exércit romà, sent derrotat el general cartaginès per els mateixos guerrers que un cop li van donar tantes victòries.

  Com ja he dit, un molt bon article escrit per algú que de ben segur podrà cumplir el seu objectiu de ser arqueòloga en molt poc temps.

  Per Sempre.

 2. Molt bona observació, company!

  Gràcies 🙂

  Per sempre.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s